Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Transportní charakteristiky gellanových hydrogelů
Sokolínský, Jan ; Sedláček, Petr (oponent) ; Kalina, Michal (vedoucí práce)
Náplní této bakalářské práce je charakterizace mechanických a transportních vlastností hydrogelových systémů na bázi gellanu. Jelikož je gellan polymer přírodního původu, jsou hydrogely na jeho bázi vhodným kandidátem pro využití ve farmaceutickém průmyslu a medicínských aplikacích. Charakterizace mechanických vlastností byla realizována pomocí reologické analýzy a sušících vah, transportní vlastnosti byly charakterizovány pomocí difuzních experimentů v kombinaci s detekcí pomocí UV–VIS spektrometrie. Výsledkem této práce je porovnání a komentář naměřených dat, za účelem poskytnutí uceleného přehledu o vlastnostech fyzikálních gellanových hydrogelů. Z realizovaných experimentů bylo zjištěno, že změnou koncentrace biopolymeru a vhodnou volbou disperzního prostředí lze modifikovat jak transportní, tak mechanické vlastnosti fyzikálních gellanových hydrogelů.
Kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy
Štýblová, Romana ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou kombinovaných nápojů na bázi vína a ovocné šťávy. Práce byla rozdělena na část senzorickou a část chemickou. Jako ovocná složka byla zvolena arónie. Pro přípravu nápoje byl použit aróniový koncentrát. Vzhledem k tomu, že hlavní složkou nápoje je bílé víno, bylo potřeba pomocí senzorické analýzy určit nejvhodnější druh bílého vína pro přípravu tohoto nápoje. Další senzorický výběr se zabýval určením nejlépe sestaveného nápoje, co se týče jednotlivých složek. Jedním ze senzorického hodnocení bylo přídavek přídatných látek. Do nápojů byly přidávány kyselina citrónová a vitamin C. Hodnotitelé měli za úkol posoudit, zda je lepší nápoj bez přídatných látek nebo s těmito látkami. V poslední řadě bylo senzoricky ohodnoceno, zda je chutnější nápoj se samotným aróniovým koncentrátem nebo aróniový koncentrát s další ovocnou složkou. Chemickým testům byly postupně podrobeny aróniový koncentrát, víno vhodné pro přípravu nápoje, připravené kombinované nápoje.
Transportní charakteristiky gellanových hydrogelů
Sokolínský, Jan ; Sedláček, Petr (oponent) ; Kalina, Michal (vedoucí práce)
Náplní této bakalářské práce je charakterizace mechanických a transportních vlastností hydrogelových systémů na bázi gellanu. Jelikož je gellan polymer přírodního původu, jsou hydrogely na jeho bázi vhodným kandidátem pro využití ve farmaceutickém průmyslu a medicínských aplikacích. Charakterizace mechanických vlastností byla realizována pomocí reologické analýzy a sušících vah, transportní vlastnosti byly charakterizovány pomocí difuzních experimentů v kombinaci s detekcí pomocí UV–VIS spektrometrie. Výsledkem této práce je porovnání a komentář naměřených dat, za účelem poskytnutí uceleného přehledu o vlastnostech fyzikálních gellanových hydrogelů. Z realizovaných experimentů bylo zjištěno, že změnou koncentrace biopolymeru a vhodnou volbou disperzního prostředí lze modifikovat jak transportní, tak mechanické vlastnosti fyzikálních gellanových hydrogelů.
Kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy
Štýblová, Romana ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou kombinovaných nápojů na bázi vína a ovocné šťávy. Práce byla rozdělena na část senzorickou a část chemickou. Jako ovocná složka byla zvolena arónie. Pro přípravu nápoje byl použit aróniový koncentrát. Vzhledem k tomu, že hlavní složkou nápoje je bílé víno, bylo potřeba pomocí senzorické analýzy určit nejvhodnější druh bílého vína pro přípravu tohoto nápoje. Další senzorický výběr se zabýval určením nejlépe sestaveného nápoje, co se týče jednotlivých složek. Jedním ze senzorického hodnocení bylo přídavek přídatných látek. Do nápojů byly přidávány kyselina citrónová a vitamin C. Hodnotitelé měli za úkol posoudit, zda je lepší nápoj bez přídatných látek nebo s těmito látkami. V poslední řadě bylo senzoricky ohodnoceno, zda je chutnější nápoj se samotným aróniovým koncentrátem nebo aróniový koncentrát s další ovocnou složkou. Chemickým testům byly postupně podrobeny aróniový koncentrát, víno vhodné pro přípravu nápoje, připravené kombinované nápoje.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.